Foredrag

 

Europas vigtigste ideer fra Antikken til i dag

Fortællende foredragsserie i 2020/2021 i Gloslunde Præstegård med sognepræst Henrik Gade Jensen. Serien blev beskrevet således:

I en række levende foredrag fortæller sognepræst Henrik Gade Jensen om Europas kulturhistorie og den vigtigste filosofi, teologi, kunst og litteratur, som har påvirket os op til i dag og op gennem historien. Det drejer sig dog mest om guds- og verdensforestillingen, som så viser sig i kunsten og politikken. Det er svært og tungt stof, for historien er dyb og kompliceret og giver flere spørgsmål end svar. Men det bliver i fortællende og forståelig form, hvor alle kan være med uden særlige forudsætninger.

Vi begynder i antikken, den græske filosofi, og som senere mødes og integreres med kristendommen, så det er svært at skille Jesu budskab fra hellenistisk ånd. Vi skal se på kirkefaderen og afrikaneren Augustin, der satte kristendommen på nye latinske skinner. Efter Roms fald mistede Europa sit centrum, og folkevandringerne miksede folkene ind til middelalderne med en europæisk, katolsk enhedskultur med en stærk pavemagt. Samtidig eksploderede middelalderen med nye ideer, som skaber den moderne videnskab. Og de moderne sprog og nationaliteter begynder at fortætte sig.

De første 4 foredrag fandt sted i efteråret 2020, mens de sidste 4 var programsat til starten af 2021, hvor vi skulle høre om Luther, renæssancen, oplysningstiden og 1800-tallets voldsomme vulkanudbrud af ideer. De sidste 4 foredrag satte coronavirussen dog en foreløbig stopper for, men nu tager vi turen fra middelalderen  til det moderne samfund på 4 aftener i september, oktober og november måned 2021.

De 8 foredrag:

1) De 3 epoker: Oldtiden, middelalderen og moderne tid.

2) Antikkens verden - Platon og Aristoteles.

3) Kristendommen og dens møde med græsk kultur.

4) Kirkefaderen Augustin og Roms fald.

5) Middelalderen.

6) Reformationen.

7) Naturvidenskab og oplysning.

8) Det moderne samfund.

Foredragene er inspireret af og også svar på den tidligere pave Benedikt XVIs forståelse af kristendommens placering i Europa.

 

Kontaktoplysninger

  • Rudbjerg pastorat
  • Sognepræst Henrik Gade Jensen
    Stenvadsvej 4
    4983 Dannemare

  • Telefon: 54 94 41 80 / 30 58 57 00
  • Email: hgj@km.dk